Transfobische berichten in de media

101AnakDandyMindAls je er nog niet van overtuigd was dat een festival als TranScreen nodig is, dan wordt het nu vast wel duidelijk. Mensen die over de denkbeeldige scheidslijn tussen man en vrouw heen stappen of er gewoon omheen willen dansen, worden door de maatschappij afgestraft, ook door de media die hiermee transfobie aanwakkert.

Het TranScreen festival is in volle gang. De programmaboekjes zijn gearriveerd. Kaartjes zijn verkocht, de opening zit vol en… De media doet van zich spreken. Vooral een bericht op Powned dat op 7 mei verscheen, over de performance van Willemijn da Campo, is van een dusdanig walgelijk niveau dat wij er niet naar linken. Er naartoe verwijzen en daarmee verkeer sturen naar hun website is teveel eer voor het ordinaire stuk tekst dat daar staat. Het laat wel zien hoe de onderbuik van Nederland over ons denkt. Transgender Netwerk Nederland greep deze gelegenheid aan om een veroordelende verklaring te doen, die door TranScreen wordt ondersteund.

Citaat:
Uit de berichtgeving van Powned gaat het signaal uit dat transgenders beledigen bon ton is. Hun geslacht is publiek bezit en mag ontkend en belachelijk gemaakt worden. TNN is van mening dat dit afkeer en zelfs haat jegens transgenders aangewakkert. Enig besef van wat Powned met deze berichtgeving aanricht lijkt afwezig. Willemijn vraagt met haar performance aandacht voor iets dat Powned blijkbaar graag in stand houdt. Namelijk de uitsluiting van transgenders in de Nederlandse samenleving.

Iets positiefs dan: de media kan een lesje leren op TranScreen!
Verplichte kost voor de pers (en voor iedereen die zich bezighoudt met beeldvorming), is de gratis workshop “Transgender beeldvorming in de media” op zaterdag 11 mei om 12:00h stipt (aanmelden verplicht, voertaal Engels).

Een vervanging daarvoor (of aanvulling hierop) is het bekijken van de film ‘TRANS’ die een soort ‘representatie voor newbies’ is op donderdag 9 mei om 17:00h in Ketelhuis 3, en die ervoor zorgt dat de kijker zelf een transgender perspectief krijgt: “Feeling Community 3: Trans.”

Verder hebben we nog een heel interessant panel, waarin Maxim Februari en Moncia Overdijkink te gast zijn. Zij hebben een unieke ervaring omdat zij al een bekende Nederlander waren en in die hoedanigheid publiekelijk hun transitie aankondigden. Een moment waarop de media massaal en stormachtig over hen heenviel.
Hierover praten zij in het panel “Trans in het Nederlands medialandschap“, ook op zaterdag 11 mei in de OBA, van 15:00-16:30 (aanmelden verplicht, voertaal Nederlands).

Als jij zelf journalist bent, of als je transgender bent en je moet dealen met de media, dan hebben wij hier ter download een paar tips voor je van Page One.

UPDATE: De zender AT5 maakte een ultra korte reportage over ons festival en heeft de ‘verboden vraag’ gesteld “wat voor operaties heb jij gedaan?” – de commentaren onder het item zijn ook al niet geweldig.

Please follow and like us: