Kaartverkoop vliegend van start

PERSBERICHT

Kaartverkoop genderbending filmfestival, TranScreen, vliegend van start

TranScreen, het Amsterdams Transgender Filmfestival, accepteert als enige filmfestival in Nederland alle geslachten, ook als die niet in een reserveringssysteem passen. De openingsavond is al uitverkocht.
8 mei – 12 mei
in het Ketelhuis en Filmhuis Cavia, Amsterdam

Het TranScreen Amsterdams Transgender Filmfestival, is één van de grootste arthouse filmfestivals ter wereld dat zich volledig toelegt op de thematiek mannelijkheid, vrouwelijkheid en alles wat zich daartussen, daarbuiten en daaronder beweegt. Dat er meer soorten mensen zijn dan alleen ‘mannen’ en ‘vrouwen’ wordt hier wel duidelijk. De kaartverkoop van TranScreen is inmiddels gestart; er wordt niet naar sekse gevraagd.

De vraag ‘ben je man of vrouw?’ klinkt vaak. Zelfs bij de aanschaf van bioscoopkaartjes. Bijna alle online kaartverkoopsystemen in Nederland vragen eerst wat voor geslacht iemand heeft voordat die in het pluche neer mag strijken. Bij TranScreen gaat de kaartverkoop geheel gendervrij, via telefoon, email of per kassa, zonder sekseregistratie.
toiletbordJiroOok zijn voor de gelegenheid de toiletten aangepast in het Ketelhuis en Filmhuis Cavia. Geen man/vrouw bordjes op de deuren, maar genderneutrale WC’s.

Het filmfestival vertoont ruim 80 (!) korte en lange fictiefilms en documentaires die alle rolpatronen overboord gooien en die nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest. Zoals ‘One Zero One‘ (Tim Lienhard, 2012), over twee drag queens die beiden hun fysieke beperkingen benutten en exploiteren in hun optredens.

De nederlandse premiere van ‘Our Future‘ wordt mede gepresenteerd door CinemAsia en verhaalt over Yu die lijdt onder het meisjes-schooluniform en de lichamelijke veranderingen van de puberteit.
Filmmaker Phoebe Hart gaat in haar film ‘Orchids’ op zoek naar de waarheid over haar eigen lichaam. Deze documentaire wordt gepresenteerd binnen het themaprogramma over intersekse personen: mensen bij wie vanuit biologisch oogpunt niet vastgesteld kan worden of ze man of vrouw zijn.

De vertoning van de expliciete pornofilm ‘Sexing the transman‘ (Buck Angel, 2012) belooft spannend te worden omdat men bij aankoop van een filmkaartje zowel een gratis handschoentje als een gratis condoom meekrijgt.
Er is een ‘surprise shorts’ verzamelprogramma, en op de laatste festivaldag worden de publieksprijzen uitgereikt. De openingsavond op 8 mei is inmiddels uitverkocht en de kaarten voor de uitreiking van de prijzen op 12 mei gaan hard.

Voorafgaand aan het festival houdt Kunstenares Willemijn da Campo een transgender kunst performance. Zij sluit zich 3 dagen op in een gesloten koepel. Tot en met woensdag 8 mei 19:30 uur verblijft zij ononderbroken en afgescheiden op het Ketelhuis terrein. De koepel is beschermend, halfrond, maar ook een isoleercel. Willemijn da Campo zet zichzelf hiermee in als symbool van de dringende situatie van veel transgenders. Isolement en uitsluiting zijn vaak deel van hun realiteit.

Tijdens het filmfestival ligt er nog een zwaartepunt op de workshops “Transgender beeldvorming” (verplichte kost voor de pers!). Maxim Februari is te gast op 11 mei in het panel “Trans in het nederlands media landschap”. Ook is er een workshop “Community Filmmaking/Thick Relations” waar transgenders en queers kunnen leren hoe zij hun eigen representatie in eigen hand kunnen houden door zelf films te maken en te distribueren.

Verplicht voer voor de pers en voor recensenten, maar zeker ook voor iedereen die zich bezighoudt met beeldvorming, is de gratis workshop “trans in de media” op zaterdag 11 mei (aanmelden verplicht): https://transcreen.org/2013/04/22/transgender-image-making-in-the-media/
Een vervanging daarvoor (of aanvulling hierop) is het bekijken van de film ‘TRANS’ die een soort ‘representatie voor newbies’ is op donderdag 9 mei en die ervoor zorgt dat de kijker zelf een transgender perspectief krijgt: https://transcreen.org/2013/04/22/feeling-community-3/

De workshops zijn gratis en open voor publiek in de OBA waar ook de TranScreen expositie nog tot eind juli plaatsvindt.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0KsfSC1Dynk]
De festival trailer van TranScreen 2013 is gemaakt door Dorytha Pang-Atjok

– TranScreen programmaschema
– TranScreen programma boekje (PDF).

Please follow and like us: